De impact van vleesproductie en –consumptie op de gezondheid van de mens.


Het houden van dieren en het consumeren van dierlijke producten is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Welnu beide zijn van invloed op de menselijke gezondheid.


Overconsumptie van dierlijke producten:

Voor het eerst hebben Belgische onderzoekers zich geïnteresseerd in wat er op ons bord ligt, de resultaten van de nationale enquête (2004) kennen geen voorganger. 43% van de Belgen heeft een gewicht wat een gezondheidsrisico inhoud, het Amerikaans syndroom is niet ver weg, kort samengevat: teveel vet, suiker en zout en onvoldoende groenten en fruit, en daarbij nog eens onvoldoende beweging. We eten per inwoner 100 kg vlees per jaar, wat wil zeggen 200 gr per dag, wat het dubbele is van wat voedingskundige aanbevelen.

(zie piramide gezonde voeding). We zijn getuige van een historische omwenteling in ons voedingspatroon, in honderd jaar tijd is in het westen de consumptie van dierlijke producten (melk, zuivel, vlees verdrievoudigt. Tot op zekere hoogte was dit dieet voordelig voor ons, vlees is rijk aan ijzer en eiwitten Maar vlees bevat ook een hooggehalte aan verzadigde vetten en cholesterol. Talrijke studies hebben aangetoond at deze vetten het risico op hart en vaatziekten verhogen. Talrijke zieketen zijn gerelateerd aan een overdadige vlees consumptie.

Hoge bloeddruk, gewrichtsontstekingen, overgewicht, diabetes en zelfs sommige soorten kanker (dikkedarm, alvleesklier,) Dit effect is niet hetzelfde voor alle soorten vlees. Vleeswaren, gegrild vlees van de barbecue en fast food (hamburgers) zijn het ergst van al. Vetten en chemische toevoegingen ( nitraten, conserveermiddelen en smaakversterkers) zijn tijdbommen voor uw gezondheid!

Hart en vaatziekten ( doodsoorzaak nummer een in België en de wereld.)


De laatste tijd zijn er talloze wetenschappelijke publicaties die een dieet arm aan vlees en rijk aan plantaardige producten eraanbevelen voor het behandelen van deze endemische ziektes. Een vegetarische voeding arm aan vetten of verzadigde vetten wordt met succes gebruikt in het kader van gezondheidsprogramma’s om het verloop van deze ernstige ziektes te keren. Vegetarische voeding bied een bescherming tegen deze ziekten. Dit is gebaseerd op het feit dat ze arm is aan verzadigd vet, cholesterol en dierlijk eiwit en de tendens om een hoog gehalte aan foliumzuur te bevatten. Dit verhoogd het gehalte aan homocysteïne in het bloed.

Verder bevat een vegetarische voeding veel anti oxidanten, zoals de vitaminen C en D, caroteen en diverse fotochemicaliën. Niet alleen is demortaliteit per coronaire ziekte bij vegetariërs lager dan bij niet vegetariërs, maar stopt met succes dit soort van ziekten! Zie het artikel voor het officiële standpunt van de A.A.D.)


Volgens Engelse onderzoekers doet een verminderde consumptie van dierlijke verzadigde vette van 30% het voortijdig overlijden aan harten vaat ziekten dalen met 17%, wat neerkomt op 187.00 personen in Grott BVritagne ((Dr Alan Dangour van de London School of Hygiene and Tropical Medicine)

Kanker


Wetenschappers van de Amerikaanse kanker vereniging hebben eveneens een correlatie gevoinden tussen een hoge vlees consumptie en het voorkomen van bepaalde soorten kankers (prostaat, bordt, dikke darm, maag) De frequentie van voorkomen van borst en prostaat kanker is belangrijk lager in landen waar men meer groenten en peulvruchten eet. Dit is vooral opvallend voor de Aziatische landen (3) zie de voedingspiramide van het Aziatisch dieet en vleesconsumptie). Dokter David Servan-Schreiber die twee maal werd getroffen door een hersentumoren een bestseller schreef over dit onderwerp beveelt een voeding arm aan vlees aan. Hier een schets die zijn resultaten naar een “anti-kanker” dieet samenvat. (4)


iii

De veeteelt: een belangrijke maar reële invloed op onze gezondheid.


De bio industrie is sinds lang de norm in de ontwikkelde landen en wordt meer en meer verspreid in de ontwikkelingslanden. Het enorme aantal dieren die opgesloten opeengepakt in kleine ruimtes onderworpen aan een snelle groei en met weinig gnostische  variatie creëren de ideale omstandigheden voor het uitbreken van nieuwe ziektes.
Er is nog nooit een groente griep noch spinazie koorts gewest of de gekke doperwtjes ziekte. Daarentegen, de moderne bio industrie is de ideale kweekvijver voor virussen, listeria en salmonella bacteriën, campylobacter, E coli en andere ziektekiemen voor een nieuwe ’griep’. Zoals de FAO schrijft in haar rapport (6) ‘ het is niet verbazend dat driekwart van de nieuwe pathogenen die de mens treffen de laatste 10 jaar van dierlijke oorsprong of van dierlijke producten afkomstig  zijn.”
De bio industrie maakt op grote schaal gebruik van kunstmatige inseminatie, het sperma komt van geselecteerde manlijke dieren die genetisch erg op elkaar lijken, wat hen gevoeliger maakt voor virussen en bacteriën. Dit is de reden waarom er op grote schaal gebruik gemaakt wordt van antibiotica om deze kwetsbare dieren in leven te houden.

Antibiotica:


De ontdekking van antibiotica was een belangrijke vooruitgang in de moderne geneeskunde. Ze zijn essentieel geworden voor de behandeling van talloze ziektes. Maar zoals diverse voorlichtingscampagnes onderstrepen kunnen de voordelen hiervan verdwijnen.. De situatie is zorgwekkend, omdat het misbruik niet alleen de ontwikkeling van resistente bacteriën bevorderd maar sinds kort kennen we bacteriën die resistent zijn voor alle behandelingen.
De bio industrie is een zeer grote afnemer van antibiotica , in de VS komt dit overeen met 50% van het gebruik. De konijnenfokkerij gebruikt 10% van de antibiotica’s gebruikt in de veeteelt terwijl het 1% van de vleesproductie in ons land representeert. Door minder vlees te eten nemen we ook onze verantwoordelijkheid op dit gebied

.
Conclusie we moeten onze voeding vergroenen:


Ontelbare mensen in België krijgen elk jaar te maken met een ziekte waarvan de oorzaak te vinden is in in hun voedingspatroon, in het overgrote deel van de gevallen is dit te wijten aan de consumptie van dierlijke producten. Wanneer we meer plantaardige producten gaan eten zullen we in een wereld leven waarin iedereen gezonder is en niet meer via de belasting de ziekteverzekering moet bijbetalen. Dit loont de moeite.


(1) De enquête. Gehouden van 2004 tot 2005 de studie naar de voedingsgewoontes van de Belgen ondervroeg 4 leeftijdscategorieën (15-18 , 19-59,60-74 en ouder dan 75 jaar) Acht groepen van vierhonderd personen werden gevolgd gedurende twee diepgaande gesprekken. De resultaten van de enquête zijn te vinden op  www.monplannutrition.be
(2) Volg de adviezen op. Vijf gratis brochures worden door de FOD Volksgezondheid uitgegeven. Hierin worden adviezen gegeven voor de voeding van 0 tot 3 jarigen, 3 -12 jarigen en 12 tot 18 jariogen en senioren. Een algemene brochure completeert de reeks. Deze 5 brochures zijn beschikbaar bij de huisarts, de apotheek en de mutualiteit Ze kunnen ook gedownload worden op  site  www.mijnvoedingsplan.be 
(3).(Parki D,Bay F Global cancer statistics,2002 CA, a global journal for clinicians 2005 ; 55 : 74-108
(4) David Servan-schreiber, anticancer, poket
(5) De bio industrie maakt op grote schaal gebruik van kunstmatige inseminatie, het sperma komt van geselecteerde manlijke dieren die genetisch erg op elkaar lijken, wat hen gevoeliger maakt voor virussen en bacteriën. Dit is de reden waarom er op grote schaal gebruik gemaakt wordt van antibiotica om deze kwetsbare dieren in leven te houden.
(6) J. Otte et alii, Industrial Livestock Production and Global Health Risks, FAO, juin 2007, p.2.